Tensiunile provocate de rezultatul alegerilor locale continuă pentru a patra zi în comuna Râmnicelu, județul Buzău, unde susținătorii candidatului Pro România s-au revoltat din seara votului din cauza suspiciunilor de fraudă electorală.

Conform datelor parțiale de la alegerile locale din 9 iunie, candidatul Pro România la primăria Râmnicelu, Fotache Titi, s-a clasat pe locul doi cu 48,06% (1.186 de voturi), la o diferență mică față de candidatul PSD, Fănel Burlacu, care a obținut 49,23% (1.215 voturi).

Liderul Pro România Buzău, Cosmin Ciprian Bălan, care reprezintă vocea comunității rome din Râmnicelu, a depus o cerere la BEC pentru anularea alegerilor, prezentând dovezi privind nereguli în secțiile de vot și presiunile pe care reprezentanții Biroului electoral de circumscripție le-ar fi exercitat asupra membrilor din secții pentru a semna procesele-verbale.

Persoanele acuzate de Cosmin Ciprian Bălan, președinta Biroului Electoral Râmnicelu, Alina Gâtlan, și președinta secției de votare 327, Șerban Eugenia Doina, nu au răspuns apelurilor telefonice ale reporterului G4Media.

Bălan consideră că întregul proces electoral a fost viciat la Râmnicelu și suspectează de complicitate președinta unei secții de votare, președinta Biroului Electoral de Circumscripție, și președinta Autorității Electorale Permanente (AEP) Buzău. El acuză discriminare, susținând că au fost trimiși „150 de mascați” la secția de votare unde romii protestau mai zgomotos.

„Bănuiesc că în spatele fraudei se află PSD, oamenii din Buzău, județul lui Ciolacu. De ce această discriminare? Ce dacă sunt romi? Sunt oameni corecți, cu frica lui Dumnezeu. 90% dintre ei sunt în comunitatea penticostală. Ei nu au vicii, nu beau, nu fumează, sunt corecți, muncesc, au firme, plătitori de TVA”, a declarat Bălan pentru G4Media.

Protestele în comună au început în seara votului, după închiderea secției de votare 327, unde Bălan susține că președinta acestei secții ar fi avut patru buletine de vot ștampilate în geantă. Conform Inspectoratului de Poliție Buzău, citat de presa locală, la secție au intervenit luptători de la Serviciul pentru Acțiuni Speciale și jandarmi „pe fondul sesizării unei posibile fapte în context electoral, mai multe persoane aruncând cu pietre spre secția de votare, spargând ferestre și uși, fără a răni pe nimeni”. Bălan a confirmat că romii s-au manifestat „mai vulcanic” în prima noapte din cauza suspiciunilor de furt, dar au urmat și alte proteste pașnice.

Cosmin Ciprian Bălan a enumerat neregulile pentru care cere anularea alegerilor din Râmnicelu:

  • La secția 327, președinta secției de votare, Șerban Eugenia Doina, ar fi avut patru buletine de vot ștampilate și ștampile în geantă. Un membru Pro România a făcut sesizare și a venit poliția criminalistică. A fost deschis un dosar penal la Parchetul de pe lângă judecătoria Râmnicu Sărat. În ziua votului, Pro România a făcut o contestație acuzând-o pe președinta secției că ar fi dat două buletine de vot pentru consilieri județeni unei persoane, dar plângerea a fost respinsă ca neîntemeiată pe 10 iunie.
  • La o secție au fost înregistrate peste 400 de voturi nule, iar la alta 300. Procesele-verbale de la aceste două secții au fost încheiate abia la Biroul Electoral Județean, marți spre miercuri, la ora 2 noaptea, din cauza numărului mare de voturi anulate.
  • Președinta unei secții de votare a fost observată stând la o masă cu ștampilele de vot nesigilate, într-o pungă, pe 10 iunie, după vot.

Aceste nereguli susținute de Cosmin Ciprian Bălan au dus la solicitarea anulării alegerilor din Râmnicelu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.