De la debutul sezonului rece, în luna octombrie 2023, şi până în prezent, la nivelul judeţului Buzău 11 persoane au decedat din cauza gripei, a anunţat, joi, Direcţia de Sănătate Publică (DSP), relatează Agerpres. Conform DSP Buzău, în acelaşi interval au fost înregistrate aproximativ 1.000 de cazuri de gripă, cele mai multe îmbolnăviri fiind în rândul copiilor şi tinerilor.

Persoanele decedate din cauza virusului gripal sunt din rândul pacienţilor cu afecţiuni cronice multiple.

„Până acum, în acest sezon 2023-2024, am înregistrat 978 de cazuri de gripă, din care 192 au impus internarea şi, din păcate, s-au înregistrat 11 decese confirmate pentru gripă prin teste specifice lucrate în Institutul Cantacuzino. Persoanele care au decedat au vârste cuprinse între 55 şi 90 de ani şi toate au avut foarte multe afecţiuni asociate. În general, în rândul pacienţilor confirmaţi cu gripă predomină cei cu vârste de la 5 la 30 de ani. În ultima săptămână au fost internate cu gripă 68 de persoane. Gripa îşi face simţită prezenţa şi testele rapide ne ajută să punem diagnostic, iar în unele cazuri mai grave se repetă cu test ADN”, a precizat Carmen Scântei, epidemiolog în cadrul DSP Buzău.

Cu toate că numărul de îmbolnăviri este unul ridicat, rata de vaccinare împotriva gripei, atrag atenţia specialiştii, este mai mică faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

„Rata de vaccinare, din păcate, nu este mai mare ca în anul precedent. Avem până acum 22.543 de persoane vaccinate, faţă de 26.448 în sezonul anterior, deci este o diferenţă. Am făcut apel pe toate căile şi la o ultimă instruire cu medicii de familie să recomande în continuare vaccinarea antigripală pentru că pune pacientul în afara riscului vital”, a mai declarat Carmen Scântei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.