Tranzacția surpriză prin care grupul de companii agricole Aaylex, care deține marca CocoRico, a preluat, discret, afacerile locale ale unuia dintre concurenți, compania Banvit Foods, a fost finalizată. Tranzacția este de peste 20 de milioane de euro.

Banvit Foods este un producător de carne de pui deținut de grupul Banvit, cel mai mare producător de nișă din Turcia, la rândul său controlat de grupul brazilian BRF, una dintre cele mai mari companii alimentare din lume. Banvit Foods este unul dintre principalii jucători din România, cu afaceri de aproape 160 milioane lei și peste 150 de angajați.

Vânzarea către Aaylex a fost efectuată prin intermediul firmelor Nutrinvestment, înregistrată în Olanda, și Banvit Bandirma Vitaminli Yem Sanayii din Turcia, companii controlate indirect de BRF. Valoarea totală a tranzacției s-a cifrat la 20,3 milioane euro.

Grupul brazilian BRF este una dintre cele mai mari companii alimentare din lume, cu peste 30 de mărci în portofoliu, printre care Sadia, Perdigão, Qualy, Paty, Dánica și Bocatti, și vânzări în peste 150 de țări de pe cinci continente. BRF a preluat pachetul majoritar de acțiuni al Banvit în 2017, într-o tranzacție de 470 milioane dolari.

Grupul Aaylex este controlat de omul de afaceri Bogdan Stanca, având în portofoliu companiile Avicola Buzău, Aaylex Prod și Aaylex Distribution, precum și brandul CocoRico. Aaylex deține 24 ferme în Buzău, Brăila, Călărași, Galați, Giurgiu și Prahova. În plus, compania mai are două statii de incubație, două ferme de reproducție de păsări-adulți și două ferme de reproducție tineret. În 2020, cifra de afaceri consolidată a grupului AAylex a fost de peste 651 de milioane de lei, cu peste 2.000 de angajați.

România reprezintă principala piață de desfacere pentru Aaylex, aproximativ 70% din producție fiind vândută în țară. Cu toate acestea, compania se numără printre cei mai mari exportatori de carne de pui din țară, produsele fiind livrate către mai multe state atât din UE, cât și extracomunitare. Grupul Aaylex livrează produse proaspete și refrigerate în Bulgaria, Cehia, Cipru, Franța, Germania, Grecia, Macedonia, Marea Britanie, Olanda, Slovacia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.