Principele Nicolae al României, nepotul Regelui Mihai, a fost într-o vizită privată în județul Buzău, unde a admirat frumusețile unice din zonele Colți și Bozioru. Mai bine de șapte ore a durat periplul printre obiectivele arealului cunoscut în legendele locului ca Țara Luanei.

Însoțit de doi prieteni și directorul Muzeului Județean Buzău, Daniel Costache, principele Nicolae și-a început vizita la Muzeul Chihlimbarului de la Colți, unde sunt expuse pepite de chihlimbar, unelte de prelucrare a acestuia și bijuterii.

“I-a plăcut foarte mult la Muzeul Chihlimbarului de la Colţi. Chiar a zăbovit în fața colecțiilor de bijuterii, la uneltele de prelucrare, a pus multe întrebări, a deschis discuții. S-a declarat impresionat de existența unui muzeu așa de modern într-o zonă oarecum izolată”, spune Daniel Costache, directorul Muzeului Județean Buzău.

Organizat ca secţie exterioară a Muzeului Judeţean Buzău, muzeul din Colți adăposteşte colecţia de ştiinţele naturii, respectiv 809 piese din roci de chihlimbar şi chihlimbar brut.
În muzeul de la Colţi se găsesc atât piese prelucrate, cât şi în stare brută, printre care: cel mai mare bulgăre de chihlimbar din lume, de 3.480 de grame, mărgele de chihlimbar de Colţi, descoperite la Vadu Aoreşti, în secolul IV d.H., mărgele de sticlă, cornalină şi chihlimbar etc.

”De la redeschiderea muzeului, după modernizare, ne-au vizitat peste 11.000 de turiști, asta în condițiile în care au fost multe pauze din cauza pandemiei. Numai în ultima săptămână au fost în vizită 496 de persoane”, declară directorul Muzeului Județean Buzău.

Periplul celui mai mare dintre nepoții Regelui Mihai a continuat cu opriri în complexul Aluniș, cu biserica și chiliile săpate în stâncă, apoi la renumitele așezări rupestre de la Nucu – Bozioru. Oaspeții au petrecut mai bine de cinci ore în zona de o frumusețe rară.

”Deși am avut multe ore la dispoziție, am reușit să vizităm doar Chilia lui Dionisie și Fundul Peșterii. Principele a fost impresionat de istoria locului dar și de peisaje. S-a oprit și a făcut multe poze în poiana Cozanei”, spune Daniel Costache.

Principele Nicolae a plecat din Țara Luanei în jurul orei 18.00 și a promis că va reveni pentru a vizita și celelalte obiective ale zonei.

Munţii Buzăului ascund nu doar misterioase aşezări rupestre, ci şi legende unice, păstrate din timpuri îndepărtate în memoria fiecărei generaţii. Una dintre ele, cunoscută de mai toţi bătrânii din Colţi şi Bozioru, vorbeşte despre Ţara Luanei, numele pe care lumea lor, mărginită de ziduri de piatră, îl purta odinioară.

Nu există turist în zonă care să nu fie fascinat de această legendă, povestită de bătrâni sau de ghizii din comună. Ţara Luanei se află în Munţii Buzăului, la 47 de kilometri de Buzău şi la 150 de kilometri de Bucureşti.

Sursa: stiridebuzau.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.