Proiectul umanitar Caravana de Bine, demarat de Societatea Naţională de Cruce Roşie din România, doreşte să ofere persoanelor vulnerabile din mediul rural acces gratuit la investigaţii medicale pentru depistarea unor afecţiuni care, netratate, pun viaţa în pericol.
În primele două luni ale anului, voluntarii Crucii Roşii, împreună cu Flanco, au desfăşurat două vizite ale Caravanei de Bine: în comuna Beciu din judeţul Teleorman (ianuarie) şi în comuna Chiliile din judeţul Buzău (februarie). În total, 250 de pacienţi au efectuat 865 de consultaţii gratuite în cele două localităţi, se arată într-un comunicat.
Pacienţii au avut acces la mai multe specialităţi în aceeaşi zi: medicină internă şi ecografie (140 consultaţii), diabetologie şi boli de nutriţie (142 consultaţii), măsurarea parametrilor vitali (250 consultaţii), medicină generală (78 consultaţii), oftalmologie (188 consultaţii), cardiologie (46 consultaţii), pediatrie (21 consultaţii). La finalul examinărilor, oamenii au primit scrisori medicale şi recomandări terapeutice.
„Pentru anul 2023, ne-am propus să susţinem vizita Caravanei în cel puţin o localitate defavorizată, în fiecare lună. După o analiză atentă a comunităţilor, centrele judeţele ale Crucii Roşii propun localităţile care ar beneficia cel mai mult de pe urma unei vizite a Caravanei de Bine. Ulterior, alegerea o facem împreună cu Crucea Roşie, obiectivul fiind acela de a ajunge în zonele cele mai fragile, cu o populaţie vulnerabilă, neglijată, fără acces la servicii medicale – nu doar în ceea ce priveşte proximitatea, cât mai ales din punct de vedere financiar. Doar în ultimele două localităţi, consultaţiile efectuate ar fi ajuns la o valoare totală de aproximativ 260.000 de lei, o sumă foarte mare pentru o comunitate cu mijloace financiare precare şi un nivel de trai scăzut”, a declarat pentru medicalmanager.ro, Ovidiu Nicuşan, director de marketing Flanco Retail.